Björns

2014-12-18
20:15:00

Han var kall som ett mods.

 
2001.
 
Vi har nu kommit fram till nådens år 2001. För att det ska bli lättare för er andra att navigera lika smidigt i tid och rum som undertecknad gör, kan jag flicka in att år 2001 var året efter att Björns kusiner Per och Annas pappa Håkan hade sin försenade 60-årsfest på Riddarhuset i Stockholm. Detta kräver en snabb förklaring. Björns kusiners pappa var alltså från en adelssläkt och är man det får man låna Riddarhuset vid högtidliga tillfällen. På Björns kusiner märktes det inte så mycket att de stod lite över vanliga människor och det var inte särskilt ofta man såg dem gå omkring i vita pudrade peruker eller klappa till vanliga arbetare i nacken med spatserkäppen. År 2000, året som var innan det år jag nu skriver om var Björn alltså på Riddarhuset i hyrd smoking för ungefär tredje, eller fjärde gången. Efter att ha ätit diverse rådjurssadlar och druckit rejält ur den frikostiga gratisbaren bestämde sig Björn och hans bror Claes att de skulle avrunda aftonen ute på lokal och träffa människor som var lite yngre än 60 år. Alltså stövlade de förbi kön till Café Opera och viftade undan vakterna, som ju inte kunde ana att brödernas exklusiva klädsmak bara var lånad, eller hyrd närmare bestämt.
(Bild ur kusin Annas arkiv.)
 
Vid baren räknade de igenom tillgångarna och beställde varsin flaska öl av märket Carlsberg Hof innan Björns bror världsvant stegade fram till blackjackbordet. De övriga storspelarna gled åt sidan likt döda havet för Moses och man kunde nästan ta på spänningen som låg i luften när denna 175 centimeter långa James Bondkopia ställde sig vid en ledig ruta, fumlade lite i smokingkavajens framficka och drämde en sedel av valören tjugo svenska riksdaler i spelbordet. Spelet förlorades omgående och morgonen efter åkte Björn och Claes söderöver för att se Hammarby förlora ännu en match, troligen i Göteborg. Det kan ha varit så att Björns bror såg Hammarby spela fortfarande iförd smoking, men här går Björns minne isär. År 2001 är alltså året efter allt det ovanstående inträffade. I övrigt var det enda som hände 2001 att stadsdelen Öster i Jönköping drabbades av en stadsbrand, att den ungerska polisen och rättsaktivisten Sándor Kopácsi avlider 79 år gammal, samt att Hammarby vinner sitt första SM-guld i fotboll, vilket i någon mån motsäger att Hammarby skulle ha förlorat dagen efter Håkans försenade 60-årsfest. Men det var å andra sidan året innan. Är ni med?
 
2002.
 
Björn säger upp sig från vårdbiträdesjobbet på Sarvträsk och tar sommarlov. När sommaren är slut inser Björn att han inte har något jobb att gå till längre och söker jobb på Posten eftersom det är en gammal dröm att på ett så intimt sätt tjäna fosterlandet. Björn får jobbet och är tre veckor senare fastanställd statstjänsteman och det rapporteras runt om från Europa att det är en ovanligt varm oktober. Den moldavisk-rumänske sångaren Pavel Stratan får en dotter som döps till Cleopatra. Naturligtvis är inte Björn heller den gången fadern, eftersom Pavel är det.
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: