Björns

2012-03-31
20:29:09

En liten stad med ett stort tomrum

Efter Evertonmatchen som TRÖJAN ledde oss till en tung 2-0 seger i tog jag en bensträckare i Norrtälje city. Jag börjar undra om det bor någon här i stan alls.

Dom som inte bor här, men ändå vistas här den här dagen kommer från Värmland (och värmländska ÄR faktiskt den bonnigaste och mest anoying dialekten det här landet kan erbjuda), är tonåringar, högljudda, spelar krigsspel på datorn i rummet bredvid mitt, samt bor ALLA på det här vandrarhemmet. Det är en skräckupplevelse. Jag kommer att få svårt att tänka eller skriva en enda rad har jag på känn, så jag får satsa på att lägga mig och läsa nästa bok, Elementarpartiklarna, också av Houellebecq, med hörlurar och rätt hög musik. Tror jag satsar på Manu Chau eftersom jag inte förstår vad dom sjunger och inte kan bli distraherad av orden.

Vanligtvis när jag vill vara själv och ta det lugnt åker jag till en ännu mindre håla en vardag. Det verkar bättre för mig, även om jag glädjs i viss mån åt att ungdomen har skoj. Så här såg i all fall Norrtälje ut vid 19-tiden.

Korsningen Kungsgatan/Götgatan

Myllret på Kungsgatan.

Huset i närheten av busstationen.

Kyrkan i city.

Korset av sten under vilken resterna av en människa som förut levat nu ligger.

Gågata.

Stadskärnan. Where the action wishes it was.

Trädet utan löv över vilket solen går ner.

Hallå?

Hamnen. Skärgårdsidyll. Där ångbåt möter industrilokal.
2012-03-31
14:02:19

Första Hwilan.

Lördag morgon och dags för ett kortare mentalt spa i Norrtälje. Vid Tekniska Högskolan förstod man på allvar att det inte skulle bli tal om långa promenader i vårsolen. Det stora plusset var att jag fick åka en ny fin blå dubbeldäckare med utökad utsikt.

Det var ingen större rusning mot Norrtälje trots helgen och bussen var nästan folktom. Jag läste i Refug, boken jag pratade om i ett av de första blogginläggen, boken som blivit läsandets nemesis på något sätt, den enda boken jag läst i år och jag har inte ens läst ut den! Uselt för en bokslukare som mig som brukar ligga på i alla fall 3-4 romaner i månaden. Efter att jag skrivit klart det här blogginlägget skall jag dock koppla ett nacksving på de sista 60 sidorna innan 3 månader passerat, det är ju den 31 mars idag och jag vägrar låta det bli mer än ett kvarts år för att läsa en bok. Det värsta är ju att boken är skitbra, den försvunna läslusten är obegriplig. Boken handlar om en desillusionerad framgångsrik pjäsförfattare som hamnar i en sekt, elohimiterna som försöker klona sina anhängare, vilket lyckas framgår det av paralellhandlingen där kloner berättar om sin tillvaro i framtiden. En tillvaro där alla sitter ensamma utan kontakt med andra kloner och där begär och känslor är reducerade, eller helt borta. Ett smakprov:

I Norrtälje var det fullskalig vinter och jag värmde mig på ett café med en kopp kaffe och en brie/salamichiabata som var imponernade god. Inte ofta jag imponeras av smörgåsar. Jag började sedan promenera mot vandrarhemmet och fick passera en bro. Broar är bland det bästa som finns här i världen.

Efter ett kort stopp på systembolaget där jag inhandlade några öl till eftermiddagens Everton match (jodå, TRÖJAN är med till Norrtälje), samt en flaska förmodligen surt och defenitivt billigt rumänskt vin (Bukowski hade aldrig förlåtit poeten i mig om jag köpt något flådigare) att smutta på i kväll när den stora konsten skall skrivas.

Den här typen av fikonspråk fattar jag inte år 2012. Hur många invandrare och ungdomar får lära sig vad beivras, eller ens överträdelse betyder, eller att det ens är svenska ord. Skriv "Står du här fast du inte får får du böter." eller nått. Avbyråkratisera språket nu!

Framme vid vandrarhemmet Hwilan fick jag ett fantastiskt rum på ofantliga 6 kvadrat eller något och med fönster och bedårande utsikt mot...korridoren. Love it!

Eftersom jag är kroniskt online och inne på facebook och andra sidor var tionde minut vanligtvis tänkte jag unna mig själv och kanske omvärlden en liten nedtrappning av det de närmsta timmarna. Hoppas ni får en lika härlig lördag som jag förväntar mig i vårrusket. Adios.
2012-03-30
16:51:25

Spårväxling och en lugn helg i sikte.


Jaha, då har man stämplat ut från Posten i Saltsjö-Boo för sista gången. Officiellt i alla fall. Redan på måndag blir det en smärre comeback eftersom bemanningen såg lite skral ut, men på det hela taget byter jag till Posten i Nacka. Det är ju lite kluvna känslor till bytet eftersom jag hoppade av som chef i Nacka för ett tag sedan då jag tyckte att det var alldeles för stressigt. Nu återkommer jag i egenskap av brevbärare och det kan bli intressant. Min chef byter till Nackakontoret och plockar med sig några av sina favvobrevbärare i någon slags rokad och jag verkar vara en sån favorit. Jag och min kollega Magnus skall även i Nacka hjälpa till med bemanning, personalplanering och annat lull-lull för att avlasta vår boss en aning.

Eftersom det var sista dagen i Saltsjö-Boo var jag ju tvungen att ha med något slags fikabrödsaktigt, vilket jag kom på rätt sent igår kväll. Det är i och för sig ingen ursäkt eftersom sanningen är den att jag bara kan baka en enda sak: moccarutor, eller det lite mer tramsiga "Kärleksmums" som en del receptsidor vill kalla det. Så det hade det nog blivit om jag så kommit på det flera timmar innan också.

Det blev givetvis succé eftersom jag kroniskt överdoser alla slags socker när jag väl bakar, eller så var alla bara snälla och spottade ut i servetten under bordet när jag tittade bort.

Nu är det hur som haver fredagkväll. Otroligt skönt. Leia är ute och slarvar och jag och Simon har bullat upp med hamburgare, chips, läsk och klubbor och avser ha en helkväll i tv-soffan framför Barda och Let's Dance. Fantastiskt!

I morgon är det dags att vila huvudet ett dygn i Norrtälje. Det blir avstängd telefon och en schysst bok på ett vandrarhem och vem vet; kanske börjar jag den HÄR gången på min stora debutroman. Eller kanske skriver en vacker liten dikt, vem vet.