Björns

2014-04-30
18:13:11

Lära för livet.

När 3:ans buss på lite avstånd passerade Stadshuset passerade den också mannen med den gula cykeln. En ganska hurtig och miljömedveten man med hipsterskägg och löpardojor som förmodligen var på väg från punkt a till punkt b genom Stockholm på sitt favoritfärdmedel. Allt ovanstående inträffade en morgon i april, en dag som så småningom skulle komma att mynna ut i självaste Valborgsafton, en afton som är idag.
Jag spenderade min förmiddag promenerandes i Solna, denna tidigare så hatade del av huvudstaden, hemvisten för AIK, men idag kände jag inget sånt hat. Mest för att fotbollen inte berör mig så som den gjorde förr. Jag konstaterade också att gamla elskåp blir finare att beskåda med en klick färg på, vart de än står.
På en gata i Solna finns också ett av världens mest orangea hus. Ett väldigt vackert hus som påminde om husen på en gata i Talinn som jag och Leia promenerade omkring på när jag fyllde 40 år. I just det här huset fanns tydligen också en väldigt Thailändsk massage som jag valde att inte besöka.
Ibland när jag planlöst irrar omkring i småstäder eller delar av Stockholm jag aldrig varit i tänker jag på de människor som bor där och som jag möter. Jag gissar vad den ena jobbar med, vad den andre har för favoritmat, om den tredje blivit misshandlad någon gång och om den fjärde är arbetslös. Ungefär så. Fantasin är en helande och läkande kraft för oss som inte är så där överdrivet förtjusta i att befinna oss i nuet och verkligheten.
I Solna gillar man inte Sverige Demokraternas Jimmy Åkesson, alternativt gör man det och tycker samtidigt att hat är ett honnörsord och en bra känsla. Jag är inte så värst politisk, men tycker att det var ett fint klistermärke. Eller om jag ska vara lite politisk så får jag väl erkänna att jag gjorde en av dagstidningarnas valbarometer igår. Jag hamnade på delad förstaplats mellan Vänsterpartiet och Miljöpartiet med Feministiskt Initiativ bara en poäng bakom. Spännande. Jag tror att jag röstat klart på Miljöpartiet efter de senaste valen, jag brukar nämligen byta regelbundet för att när jag en gång dör ha hunnit rösta på alla partier. Det får bli en slantsingling mellan Vänstern och FI som det verkar.
När jag spankulerat klart hämtade jag Leia på hennes jobb och vi åt lunch i Solna Centrum. På vägen hem konstaterade vi att vi båda hatade att åka kollektivt lika mycket och beslutade att proppa in våra hörlurar för att göra resan mer uthärdlig. Men vi höll varandra i handen i alla fall. Skönt att ett freak med fobi för människor ska få gifta sig med ett freak med fobi för människor.
När vi var och handlade inför aftonen hajjade jag till lite vid den frysta torsken. Findus torsk är tydligen originalet? Mäktigt att de lyckats ta patent på en fisk som annars lever fritt i haven. Fast jag fattar vad de menar, just Findus frysta torskfiléer ÄR originalet för mig när jag köper fryst fisk.
 
Så, jag får väl önska er en trevlig Valborg. Själv ska jag äta hummer och unna mig ett glas vin efter att ha svettats skiten ur mig med en mils löpning för en stund sedan. Sån är jag.
2014-04-29
19:58:55

Hhgfg

Jo, det är förvisso tisdag ännu en gång och jag har ingen riktig koll på hur många tisdagar jag genomlevt och närvarat i, men det torde vara ett par stycken vid det här laget.
 
Och det känns skönt att kunna skryta med att man cyklat till och från jobbet hela veckan, även om det bara gått två dagar av den. Att jag inte började med det här tidigare övergår mitt förstånd eftersom det tar marginellt längre tid än att åka bil och på köpet bidrar jag till renare luft, samtidigt som jag sparar pengar och får lite motion i muskler jag inte använder i löpningen.
Ni som var unga för ungefär 25 år sedan känner kanske igen den här badboyen? Just det, Pris Mastern. Med den placerar man enkelt en prilla under läppen utan att grisa ner fingrar och naglar och det kommer in rätt handy nu när jag snusar mitt egentillverkade och väldigt saftiga snus. Tyvärr var jag ivrig och beställde den från min ordinarie snustillbehörssida utan att kolla runt efter alternativ och fick pröjsa 59 spänn i frakt för en sak som kostade 19, men skit i det! Jag är nöjd i alla fall.
 
När jag var en tonårig snusare med mycket finnar, målbrottsröst och en hel del hårmousse i hockeyfrillan slipade jag och mina polare upp våra prismasters för att prillorna skulle bli större, men jag är mer sansad nu och kör på standardutförandet.
 
På fredag är det klämdag och folk vänder ut och in på sig själva för att få ledigt och långhelg. Själv jobbar jag numera åt andra hållet och tar ledigt dagen innan klämdagen så att jag får två dagars ledigt, sedan en dags jobb innan det blir helg igen. Klämdagar är rätt schyssta att jobba i alla fall (när man inte är arbetsledare och måste deala med alla sjukskrivningar från de som inte fick ledigt) då det är helt öde på gatorna när man åker till jobbet och det oftast är lugnt med post. 
 
Så i morgon blir det till att strosa lite i stan och fundera över varför hallon består av små klot som klumpat ihop sig, samt hur det ligger till med den hinduiska elefantguden Ganeshas påstådda välhängdhet och förmodligen ett litet kärleksmöte över en lunch med min Leia i närheten av hennes jobb i Solna.
 
Nu återstår bara att läsa Pippi Långstrump för Simon innan det är dags att spana in om Bayern München klarar att vända på steken mot Real Madrid i Champions League semifinalen. Jag skulle överdriva om jag sa att Life is good helt och hållet ännu, men det tar sig sa han som satte eld på svärmor.
2014-04-27
21:57:00

Pyongyang.

Våren är här med klarblå himmel och blommande träd, men jag själv har fastnat i en loop av folkskygghet och klena nerver. Det går över, det brukar alltid göra det, men just nu är det en prövning varje gång jag måste stanna och prata med någon som inte är Leia eller Simon. Hur som helst har vi spenderat helgen i Horn i Östergötland hos Leias föräldrar och det var verkligen på tiden. Det var länge sedan Simon träffade mormor och morfar och det blev en glädjestund för båda parter. Vi blev som vanligt trakterade med mycket kärlek, värme och god mat och dryck.
 
Vi vaknade alla tidigt i morse när solens strålar trängde in genom springorna i persiennerna och redan innan klockan var sju på morgonen var jag iväg på en promenad för att rensa huvudet lite.
I princip är det här centrala Horn, en lång gata med hus på båda sidor och en kyrka.
Kyrkan är en mäktig och hög byggnad och väldigt central i staden.
Det finns också en skola där. Igår var jag och Simon på den lilla fotbollsplanen bakom skolan och lirade lite boll, som vanligt utan att ha med oss en egen eftersom det varje gång hittills har löst sig. Så även denna gång. Vi brukar kolla lite under skjulet framför basketkorgarna och sedan letar vi i den lilla trappan bakom skolan och den här gången hittade vi en hyfsat okej läderkula i skogsbrynet ovanför fotbollsplanen. Simon övade skott på rullande boll ett tag och sedan körde vi tvåmål som Simon vann med 5-3. Solen värmde och ett kort tag spelade jag i bar överkropp innan Simon besvärat bad mig ta på mig tröjan igen innan någon kom förbi och såg. En försmak av allt han kommer att tycka är pinsamt med sina föräldrar de kommande åren antar jag.
Jag gick vidare bort till Vahlströms Ica-butik. En riktigt hederlig gammal matvarubutik i ordets rätta bemärkelse, ombud för Svenska Spel och Systembolaget och allt där emellan.
Bredvid brevlådan på framsidan finns dessutom en anslagstavla som till skillnad från de anslagstavlor man fortfarande kan hitta i Orminge faktiskt är full med aktuella anslag om vem som säljer ved och när det lokala fotbollslaget spelar nästa gång. Jag älskar det.
Jag promenerade för första gången ut ur Horn åt andra hållet, mot åkrar och skogsdungar, ett och annat rådjur och en hare i vild galopp. Sverige är vackert när det vaknar, vart man än befinner sig.
Morgon-Björn med rosiga kinder morgonen efter ännu en frostnatt.
 
Väl hemma från min promenad på ungefär 7 kilometer blev jag serverad kaffe och smörgås. Nu ville också Leia och Simon komma ut och få lite frisk luft så vi gick till campingen i närheten.
Mina hjärtan.
Här brukar vi bada på somrarna i Horn, men trots det fina vädret var det ändå inte riktigt dags för det ännu i år.
Simon kastar spjut i Stångån.
 
Efter att vi ätit lunch och tagit farväl åkte vi hemåt igen. Vi stannade till vid en outlet i Nyköping och letade kläder och skor, jag var på jakt efter nya löpardojor, men de fanns bara i allt upp till 44½ och sedan från 45½ och uppåt. Jag har 45, prick, i alla märken.
Det blev fotbollsdojor till Simon i stället. Han spelar inte i lag längre, men ville gärna ha ett par till när han spelar med kompisarna. 250 spänn för ett par Puma Evo var helt okej, så vi slog till.
 
Tillbaka hemma igen stack jag direkt ut och sprang 6,7 kilometer i det djävulska Krokhöjdsspåret. Det blev finalen på en bra motionsvecka med cykling, powerwalkande och 29 kilometer löpning. I morgon inleder jag fas 2 med bättre kost och nolltolerans mot socker. Ja, socker som i godis och skit, sockret i ölens kolhydrater kan jag inte ge något löfte om så klart.
När det började närma sig läggdags för Simon kom han ut till mig i köket och skruvade på sig när han frågade, utan mycket hopp, om det möjligen kunde bli lite godnattsaga trots att han och Leia spelat Lego Hobbit på xboxen tills klockan egentligen var lite för mycket. Mitt svar om att det visst kunde bli lite saga kom som en total överraskning och han svingade sin knutna näve i luften och skrek "Yes!" Vi har börjat läsa Pippi Långstrump och han älskar den mer än någon annan bok vi har läst.
Själv läser jag en dagbok i serieform om och av en fransk tecknare som beskriver sin vistelse i Nordkorea som jag fått låna av en jobbarkompis.
Den är helt fantastisk.
 
Jag tror det var det hela. Det är dags att sätta ett kryss över sönadegen den 27:e April 2014 och med lust och glädje stor ge sig i kast med en ny ograverad vecka. Först ska jag bara krypa riktigt nära Leia och somna till någon film. God natt på er.