Björns

2014-12-28
15:16:00

Här blir inga mods gjorda.

Björn inleder det nya året med att vakna upp skäligt bakfull i Gnesta, iförd Malins mammas gamla morgonrock och en rejäl sombrero. Så kan det gå när man har mexikanskt tema på nyårsfirandet. Trots att Björn kämpat emot in i det sista, byter Lettland valuta till euro. Björn läser under året bland många böcker, Richard Fords "Kanada", Philipp Meyers "Sonen" och Laurence Cossés "Drömbokhandeln" och det går inte att avgöra vilken av dem som är bäst inbördes. Björn träffar tvsport-profilen Mats Nyström under en brevbärarrunda. Björn friar till Leia under romantiska former över en tallrik schweinshaxe, knödel och surkål på restaurang Västgötakällaren, efter att hon föreslagit att de faktiskt borde gifta sig. Björn glömmer ännu en gång sin bil i Orminge Centrum över natten, för säkerhets skull med lysena på även den här gången. Påven Franciskus hyllar internet och säger att det är guds gåva, något alla katoliker borde ta del av. Björn som inte är katolik ligger steget före och har även detta år tagit del av internet, kanske lite väl mycket. 13:06 den 24:e januari slutar Björn snusa. 16:06 börjar Björn snusa igen. Björns svägerska Lina installerar en ny toalett hemma hos Björn och Leia, samtliga inblandade blir otroligt imponerade. Björn får för första gången i sitt liv uppleva de svåra smärtor en rejäl hälspricka kan medföra och tvingas smörja fötterna med mjukgörande kräm.
En av de mest uppskattade bloggarna på bjorns.blogg.se genom tiderna blir till, den om de supande och knarkande polarna Abbe och Guhrkan. Under våren och under vad som visar sig bli Björns sista säsong som korpfotbollsspelare blir Björn för första gången målskytt och hyllar sig själv som den nya Zlatan. Björn lagar en trasig garderobsdörr med konstruktionslim och en 2000 år gammal grav hittas vid en arkeoligisk undersökning under en planerad cykel- och gångbana i Nykvarn. Posten i Västerbotten delar ut ungefär 60 brev som legat i bajs i en gul låda och Postens pressekreterare Maria Ibsén svarar SVT att "Det är så vi gör". Björn återupptäcker tjusningen med barndomens mandelbiskvier.
Bokklubben "De vilda gässen" har blixtmöte i Bryssel under en resa som tar mindre än 30 timmar från Orminge till EUs huvudstad och hem igen. Det konsumeras musslor, ostron och enorma mängder öl. En av deltagarna sover naken i fosterställning under en täckjacka på hotellrumsgolvet bredvid sin säng och det är chockerande nog inte Björn. Björn får låna en stuga på Nämndö en helg och skriver novellen "Kobben" och inleder en annan novell med namnet "Harald" vilka Björn blir så nöjda med att han bestämmer sig för att VERKLIGEN ge annat skrivande än bloggen en ärlig chans. Björn prövar att baka eget snus i ugnen för första, enda och sista gången eftersom alla i familjen inte uppskattar aromen som uppstår i lägenheten.
Jocke har försenad 40-års fest på Folkets Hus, långfingrar verkar ha varit ett populärt tema. Björn hittar en död fiskmås i backen ned mot Orminge Centrum och kändisspottar Thomas Bodström som köper ekologiska ägg på Coop. Brasilien förbjuder barnaga. Under en långhelg i Sandras studio vid Thorildsplan som Björn fått låna skrivs inledningen på vad som är tänkt som Björns debutroman "Bellman - En statstjänstemans bekännelser". Det är den som Björn helhjärtat tänker ägna sig åt efter att den här bloggen är färdigskriven och ännu en internetsemester inleds. 
Björn och Leia gifter sig i Stadshuset och avnjuter en god måltid på "Den gyllene freden" tillsammans med de närmaste, innan de avnjuter varandra på hotell Sheraton i Stockholm. Bröllopsresan går till Gotland tillsammans med Simon och gudfadern Dennis. Den andra bröllopsresan går till Rhodos, utan Dennis, men upplevs tillsammans med tusentals sura ryssar och andra bittra öststatare. Björn odlar under hösten mustasch och deltar i mustaschkampen och den tidigare kinesiska inhemska säkerhetschefen Zhou Yongkang arresteras och utesluts ur Kinas kommunistiska parti. Björn går på bandy och ser Hammarby - Bollnäs (Broberg?) och ställer ifrån sig en fin bandyportfölj i läder innehållandes två ståltermosar som innehållit glögg vid en parkbänk vid Mariatorget för att "hämta dem senare". Detta sker naturligtvis inte och hushållet Lettes på Edövägen är nu några termosar kort. En god jul firas och förberedelserna för det tyska nyåret sätts igång med inhandlandet av tyrolerkläder och inhämtandet av bra recept på knödel. Patrick Modiano får nobelpriset i litteratur och det var verkligen på tiden att det gick till en vit, medelålders man. Björns långkalsongspremiär går av stapeln rekordsent, den 28:e december.
2014-12-27
12:29:00

Dom skallade mods.

 
 
 2013.
 
Även 2013 var ett händelserikt år. Lokaltidningen skrev om Ormingesonen Markoolios förberedelser för tv4s "Let's dance", men det var en annan ormingeson som knep det stora uppslaget. Så som vi lärt känna Björn under åren i denna biografi kan vi ju vara överens om att det åtminstone är en väldigt plikttrogen man. En kall vinterdag i Mars när Björn delade ut post i Vikdalen i närheten av McDonalds visade det sig att det var allt för mycket is och allt för lite sand i en backe upp till tre av postlådorna. Vi ska inte hänga ut några enskilda husägare på Klar*bergsvägen, så vi pixlar en av bokstäverna i gatunamnet så att det inte blir allt för tydligt vem som hatar sin brevbärare. När Björn inte kunde komma upp för backen med bilen gjorde han i stället vad 99% av alla andra brevbärare INTE skulle ha gjort; han bestämde sig att försöka gå upp för backen. Med mottot "Posten skall alltid fram!" ekande i huvudet började han i sidled ta sig uppför backen likt en kundvagn insmord i valspäck som försöker klättra upp för väggen inuti en oljescistern av stål, och var kanske kommen halvvägs när båda fötterna tappade fästet och sköts framåt upp i luften. Post och reklam singlade ned från himlen i slowmotion som pengar ur en sprängd bankomat i en dålig film och Björn såg under färden ner mot marken sitt liv passera revy. Med ett brak landade han på ryggen och kände hur revben bröts av som nonstopgodisar från ett pepparkakshus samtidigt som luften pressades ur lungorna. Skadad, men fast besluten att inte sluta sina dagar ihjälfrusen i tjänsteuniform på K*arabergsvägen, kravlade han sig tillbaka till postbilen och lyckades mirakulöst köra den tillbaka till kontoret, byta till sin egen bil, köra i tio kilometer i timmen till närakuten där han föll ihop i en hög framför receptionisten. När han vaknade upp igen konstaterade en läkare att han hade haft tur. Han hade bara en spricka i ett av revbenen och hade fallet varit annorlunda, om han till exempel hade halkat rakt ner i ett rum med roterande knivblad, hade han förmodligen inte överlevt. Läkaren ordinerade vila och Alvedeon, men Björn lyckades förhandla till sig några askar Citodon i stället och påbörjade en två veckor lång konvalesens i sängen med en skål Brigdeblandning på ena sidan och en skål med kodein på den andra. Någon gång under den här tiden kom ett nyhetsteam från "Mitt i Nacka" hem till Björn och fick en exklusiv intervju.
Ungefär samtidigt som Drottning Beatrix av Nederländerna abdikerar efter 33 år på tronen, lämnar Björn landet, fortfarande med svåra smärtor, tillsammans med reggaesveriges bästa trummis Kenneth och flyger till den nordengelska staden Everton. Här vankas pubrundor med "the Fletchers"
och Björns första besök på Goodison Park. Everton besegrar Stoke med 1-0 efter ett frilägesmål av belgaren Kevin Mirallas och marinerad i Guinness och segerrus börjar Björns revbenssmärtor sakta avta. Ett kamelvirus upptäcks i Kuwait och den tyske psykologen Udo Undeutsch avlider 95 år gammal. Björn ser den gamla ryska sci-fi-klassikern Solaris från 1972 hemma i sängen och musikorkestern Movits! på Berns salonger. Björn och Leia tar med sig Simon och grannbarnen och Simon till Hellasgården och grillar korv.
2014-12-26
17:14:00

En blogg som borde kallats mods.

 
2012.
 
Det här året var i alla fall ett år som hette duga! Björn som under flera år spammat sönder Facebook med långa utläggningar och allehanda lustigheter i statusfältet blir från flera håll uppmanad att starta en blogg i stället. I alla fall tolkar Björn uppmaningen: "Meh, starta en jävla blogg i stället" på det viset. Efter mycket vånda och ångest slår han till och gör just det, trots att det känns väldigt utlämnande att skriva saker som vem som helst kan läsa. Vilket han för all del redan gjort på Facebook, på olika onlinespelsforum när han skrev matchrapporter för Counter Strike-klanen [forza] och på Svenska Fans där han skrev matchrapporter om korpfotbollslaget "Dryckesgrossisten". Diktsamlingarna som ögnats igenom och refuserats av de större förlagen räknas knappt. Det finns en till detalj som är pådrivande i blogguppstarten och det är att han blir ombedd av en kompis från tiden på muppskolan vi tidigare avhandlat, att skriva en resenscion av sin kvarterskrog för Nyheter24, vilket han gör. Det blir naturligtvis succé. Länken till rescensionen finner du här:
 
http://nyheter24.se/tete-a-tete/recensioner/652449-kaftsmallar-konssjukdomar-och-karlek/Tete-a-tete/recensionerer
 
 
 
 
Björn är alltså från och med nu inte bara brevbärare, far, sambo och livsnjutare, utan även bloggare. Det värsta strömavbrottet i världshistorien inträffar i Indien den 30:e juli och strömavbrottet lämnar 620 miljoner människor utan ström. Detta faller dock snart i glömska eftersom Björn fyller 40 år och med lite tur har levt ett halvt liv. Mängder av människor kommer förbi och äter snittar och dricker bubbel, men det är snarare dagen efter som blir legendarisk när Björn tillsammans med lite löst folk återställer sig på kinakrogens uteservering och kaskadspyorna står som slalomportar i backen. Under eftermiddagen bastas det hemma hos han Björn hällde en shotsbricka i ansiktet på under en svensexa tidigare och Björn lär sig den hårda vägen att kanelwhiskeyn Fireball inte är särskilt lämpligt att släcka törsten med i just en bastu. Samma dag som Armenien bryter de diplomatiska förbindelserna med Ungern har Björn och kamrat Dennis (ni vet han som kutade barfota i skogen efter Mulleklassen för ett antal bloggar sedan) en spektakulär gemensam 40-årsfest. Utan att gå in på detaljer kan man säga att alla var där och verkligen mena det (utom Björns gamla roommate Felix som tyckte det var viktigare att dricka eftermiddagskaffe i sin jävla villaidyll i Enskede) och att Folkets Hus i Orminge där festen hölls slog sitt all time high i barförsäljning. Dagen efter önskade alla att de inte varit där. På självaste julaftonen avlider den svenska juristen, justitiekanslern och landshövdingen Ingvar Gullnäs, vilket Björn tycker är trist. Han tröstar sig dock med att gubben i alla fall blev 88 bast.