Björns

2015-06-20
17:28:00

Utan pyjamas i Kapadokien.

Midsommardag och tillbaka i Orminge efter ett ljuvligt midsommarfirande i glada vänners lag på Solö i Roslagen. Avresan gick av stapeln efter jobbet på torsdagen och färden blev precis så magisk man kunde förvänta sig. Jag hade räknat kallt med att alla andra människor skulle stanna hemma i Stockholm, men till min stora förvåning var det fler som hade kommit på att man kunde fira den svenskaste av högtider på landstället och följaktligen fick vi avnjuta över tre och en halv timme i bilköer hela vägen till Norrtälje. När vi väl klev ur bilen hade jag så mycket sendrag och kramp i fötterna efter allt kopplande, gasande och bromsande att jag knappt kunde gå och alla bilens växlar från trean och uppåt grät otröstligt efter att ha fått gå sysslolösa hela vägen.
På midsommaraftonens förmiddag tog vi en lång härlig promenad i jakt på grönska och blomster att smycka den traditionella jättestora fruktbarhetssymbolen med.
I vår familj vill vi helst grunda pålen med björkris.
Det är inte så lätt att få en stång att stå upp när urberget gör att man bara kan gräva sig ner åtta centimeter i jorden, men vi lyckades staga upp fanskapet med hjälp av krocketpinnar, stora flisor från vedboden och en rejäl hammare.
Vädret var precis som för merparten av befolkningen lite sådär, men eftersom vi i alla fall klarade oss undan regn kunde vi avnjuta sill, janssons frestelse, babaganosh, tsatsiki, lammspett, köttbullar, smörgåstårta, inlagda kronärtskockor, rostbiff, O.P Andersson, färskpotatis, gubbröra, bratwurst, sremska och knäckebröd utomhus. Barnen unnade sig ett dopp i det härliga 14-gradiga vattnet och vi vuxna spelade kort och drack grogg som traditionen bjuder.
Idag på förmiddagen tittade solen fram, retligt försenad ett dygn och det blev några omgångar kubb i gröngräset.
Och lite vanligt jävla mys.
Nu gäller det att ta vara på resten av helgen på bästa sätt, vilket för min del handlar om att läsa massa böcker och skriva vidare på mitt eget försök. Blott en veckas arbete återstår sedan innan årets semester inleds. Jorå för fan, det känns rätt bra nu.