Björns

2014-12-28
15:16:00

Här blir inga mods gjorda.

Björn inleder det nya året med att vakna upp skäligt bakfull i Gnesta, iförd Malins mammas gamla morgonrock och en rejäl sombrero. Så kan det gå när man har mexikanskt tema på nyårsfirandet. Trots att Björn kämpat emot in i det sista, byter Lettland valuta till euro. Björn läser under året bland många böcker, Richard Fords "Kanada", Philipp Meyers "Sonen" och Laurence Cossés "Drömbokhandeln" och det går inte att avgöra vilken av dem som är bäst inbördes. Björn träffar tvsport-profilen Mats Nyström under en brevbärarrunda. Björn friar till Leia under romantiska former över en tallrik schweinshaxe, knödel och surkål på restaurang Västgötakällaren, efter att hon föreslagit att de faktiskt borde gifta sig. Björn glömmer ännu en gång sin bil i Orminge Centrum över natten, för säkerhets skull med lysena på även den här gången. Påven Franciskus hyllar internet och säger att det är guds gåva, något alla katoliker borde ta del av. Björn som inte är katolik ligger steget före och har även detta år tagit del av internet, kanske lite väl mycket. 13:06 den 24:e januari slutar Björn snusa. 16:06 börjar Björn snusa igen. Björns svägerska Lina installerar en ny toalett hemma hos Björn och Leia, samtliga inblandade blir otroligt imponerade. Björn får för första gången i sitt liv uppleva de svåra smärtor en rejäl hälspricka kan medföra och tvingas smörja fötterna med mjukgörande kräm.
En av de mest uppskattade bloggarna på bjorns.blogg.se genom tiderna blir till, den om de supande och knarkande polarna Abbe och Guhrkan. Under våren och under vad som visar sig bli Björns sista säsong som korpfotbollsspelare blir Björn för första gången målskytt och hyllar sig själv som den nya Zlatan. Björn lagar en trasig garderobsdörr med konstruktionslim och en 2000 år gammal grav hittas vid en arkeoligisk undersökning under en planerad cykel- och gångbana i Nykvarn. Posten i Västerbotten delar ut ungefär 60 brev som legat i bajs i en gul låda och Postens pressekreterare Maria Ibsén svarar SVT att "Det är så vi gör". Björn återupptäcker tjusningen med barndomens mandelbiskvier.
Bokklubben "De vilda gässen" har blixtmöte i Bryssel under en resa som tar mindre än 30 timmar från Orminge till EUs huvudstad och hem igen. Det konsumeras musslor, ostron och enorma mängder öl. En av deltagarna sover naken i fosterställning under en täckjacka på hotellrumsgolvet bredvid sin säng och det är chockerande nog inte Björn. Björn får låna en stuga på Nämndö en helg och skriver novellen "Kobben" och inleder en annan novell med namnet "Harald" vilka Björn blir så nöjda med att han bestämmer sig för att VERKLIGEN ge annat skrivande än bloggen en ärlig chans. Björn prövar att baka eget snus i ugnen för första, enda och sista gången eftersom alla i familjen inte uppskattar aromen som uppstår i lägenheten.
Jocke har försenad 40-års fest på Folkets Hus, långfingrar verkar ha varit ett populärt tema. Björn hittar en död fiskmås i backen ned mot Orminge Centrum och kändisspottar Thomas Bodström som köper ekologiska ägg på Coop. Brasilien förbjuder barnaga. Under en långhelg i Sandras studio vid Thorildsplan som Björn fått låna skrivs inledningen på vad som är tänkt som Björns debutroman "Bellman - En statstjänstemans bekännelser". Det är den som Björn helhjärtat tänker ägna sig åt efter att den här bloggen är färdigskriven och ännu en internetsemester inleds. 
Björn och Leia gifter sig i Stadshuset och avnjuter en god måltid på "Den gyllene freden" tillsammans med de närmaste, innan de avnjuter varandra på hotell Sheraton i Stockholm. Bröllopsresan går till Gotland tillsammans med Simon och gudfadern Dennis. Den andra bröllopsresan går till Rhodos, utan Dennis, men upplevs tillsammans med tusentals sura ryssar och andra bittra öststatare. Björn odlar under hösten mustasch och deltar i mustaschkampen och den tidigare kinesiska inhemska säkerhetschefen Zhou Yongkang arresteras och utesluts ur Kinas kommunistiska parti. Björn går på bandy och ser Hammarby - Bollnäs (Broberg?) och ställer ifrån sig en fin bandyportfölj i läder innehållandes två ståltermosar som innehållit glögg vid en parkbänk vid Mariatorget för att "hämta dem senare". Detta sker naturligtvis inte och hushållet Lettes på Edövägen är nu några termosar kort. En god jul firas och förberedelserna för det tyska nyåret sätts igång med inhandlandet av tyrolerkläder och inhämtandet av bra recept på knödel. Patrick Modiano får nobelpriset i litteratur och det var verkligen på tiden att det gick till en vit, medelålders man. Björns långkalsongspremiär går av stapeln rekordsent, den 28:e december.