Björns

2014-12-16
21:07:05

Visst fan kallade dom dig mods?

 
Efter den veritabla braksuccén med första bandet av min självbiografi som avhandlade åren 1972-1984 är tiden nu kommen att granska nästa epok i mitt liv. Enligt vissa går den under namnet "storskiftet" efter den av regeringen understödda jordägarreformen i Sverige som syftade till att öka jordbrukets avkastning, medan den av andra rätt och slätt kallas tonåren.
 
1985.
 
Högstadieepoken på Myrsjöskolan för Björns del tar sin början. Livrädd bland alla enorma åttor och nior, snusprillor i taket, insparkade skåp och brinnande papperskorgar smyger den sensitiva Björn mellan klassrummen och lär sig den gamla vanliga svenskan och historian, men även det nya språket tyska. De första prillorna och cigaretterna intages i lönndom i skogen utanför skåphallen medan den tidigare Boforsingenjören Ingvar Bratt erkänner offentligt att företaget smugglat Robot 70 till krigförande stater. Skolsköterskan upptäcker synfel hos Björn som slår till på ett par pilotglasögon i tron att han ska komma undan genom att ha samma form på brillorna som Eddie Murphy hade på sina solbrillor i "Snuten i Hollywood" som nu ett år senare kommit till Sverige och nyligen avnjutits hemma på Valövägen med hjälp av en moviebox hyrd på Videorullen. Ingen kan dock komma undan öknamn med pilotbrillor på näbben och Björn fortsätter oftast att kisa på lektionerna eller sitta riktigt långt fram.
 
1986.
 
Björn hör låten "The final countdown" med Europe för första gången på Trackslistan på radio och blir så uppspelt att han spelar in den om och om igen på en sida av ett kassettband. Det tog många veckors tålmodigt väntande framför radion med pekfingret på rec-knappen. Björn börjar också lyssna på Iron Maiden, Whitesnake och Helloween de dagar han hänger med Tomas Larsson. Hemma när ingen ser och hör lyssnar han på bandet med Duran Duran som Tomas Larssons granne Patrik försett honom med i smyg. Olof Palme mördas på öppen gata och trots att Björn och barndomskamraten Peter åker in till Sveavägen dagen efter i jakt på spår efter mördaren förblir fallet olöst. Den svenska regeringen upphäver taximonopolet och Sovjetunionen kallar hem 8000 soldater från Afghanistan. Sju år senare har Roberts klotter på skoltoaletten fått avsedd effekt.
 
1987.
 
Björn är färdig med grundskolan och grundskolan är färdig med honom. Sällan har man sett ett så medelmåttigt slutbetyg och under de tre åren som gått har Björn hunnit byta till den enklare allmäna matten, byta bort tyskan mot det kortlivade skolämnet "Data & Ekonomi", blivit hemskickat efter att ha varit full på syslöjden efter en kir och starkölslunch hemma hos S*efan N*rbe*g, misshandlat en kille genom att hålla i honom medan han blev bränd på kinden med ett varmt rakblad och efter det själv blivit misshandlad av andra killar för att han varit delaktig i tidigare nämnd gärning. Hos syokonsulenten har han kommit fram till att han bör gå Humanistisk linje på gymnasiet eftersom han har svårt för matte. Att det förekommer en hel del språk på den linjen, vilket han också bevisligen inte är någon hejare på med tanke på tyskastudierna verkar inte föresväva varken syokonsulenten eller Björn, som raskt anmäler sig till gymnasiala studier i ryska och spanska. På fritiden badas det i Glasbrukssjön och röks Röda Prince till tonerna av Mantronix och Eric B & Rakim. Dag Wennlund noterar svenskt rekord i spjutkastning för herrar på 82,64 centimeter och 50 tunnor kreosot hittas intill en badplats i Vanån utanför Vansbro. Det visar sig att de dumpats där av SJ redan på 1960-talet och Björn går fri från skuld i just det fallet.
 
1988.
 
Björn börjar i Nacka Gymnasium, dricker öl på kinarestaurangen Formosa i Gamla Stan för första gången, blir hotellstädare på helgerna, köper jättebylsiga jeans och böjar kamma håret bakåt i en stenhård hjälm av Dax Wax. För första gången accepterar tävlingsledningen i Vasaloppet delad seger, då bröderna Anders och Örjan passerar mållinjen samtidigt med kranskullan på axlarna och bakmaskinen är årets julklapp.
 
1989.
 
Gymnasiet har fört med sig nya bekantskaper och Björn åker till den grekiska ön Kos med klasskamraten Felix och detektivkollegan från Palmefallet Peter. Där lär dom sig att dricka tequila och får även umgås med den svenska superstjärnan Siw Malmkvist under en förfest på hotellrummet. På hösten ser Björn det Irländska bandet The Pogues i Solnahallen och sångaren Shane McGowan däckar efter två låtar. En del i publiken känner sig lurade, Björn är fylld av beundran för Shane och upplever sig ha bevittnat musikhistoria. Med sitt besök i Stockholm blir Johannes Paulus II den första romersk-katolska påve att besöka Sverige, samtidigt som Burma byter namn till Myanmar och Roxette toppar Billboardlistan med "The Look".
 
1990.
 
Björn besöker London för första gången och hamnar på bordell i tron att det är en "peepshow". Drinkarna både kostar och heter samma sak som diverse gymnastiska övningar av pikant erotisk natur och Björn, Felix och Oliver flyr därifrån hals över huvud. Happy Mondays, Stone Roses och Inspiral Carpets är musikgudarna och Björn har hoppat av spanskan för att i stället ha en mer estetisk inriktining på sina studier. De extra bildtimmarna resulterar i ett litet brunt lerhuvud som skall föreställa ett självporträtt, men ingen går på det. Den svenska gränsen för rattonykterhet sänks till 0,2 promille, men det är fortfarande sju år kvar tills Björn efter lite drygt 100 körlektioner klarar körkortet i alla fall. Filmen "Tillbaka till framtiden 3" har svensk premiär.
 
1991.
 
Björn åker på Oktoberfest i München med Olivers kompis Matti och efter att ha besökt festivalen en dag spenderar de resterande sju dagar på en kvarterskrog och äter gnocci och dricker Jack Daniels. Björn hittar en tyrolerhatt på en nattbuss. Studentexamen klaras av på samma sätt som högstadiet och betyget ser ut som en klon av sig själv med idel 3:or. Ska man imponeras av något är det väl att Björn klarade av alla tre åren i ryskaklassen och kan nu säga att den svarta katten Murka älskar fisk och mjölk, flytande. Fermentas förra huvudägare Refaat El Sayed döms att betala 260 miljoner i skadestånd till företaget och Esko Aho blir statsminister i Finland.
Kommentarer:
2014-12-16 @ 21:26:35
#1: Sandra

Åååååh, Pogues-konserten! Tror Shane var uppe fler låtar men vi kom ju SENT ju!!!

Du glömde skriva om DARKMAN. Herregud människa.

2014-12-16 @ 21:36:13
#2: Björn

Så kan det mycket väl varit Sandra, jag har ju ett djävulskt dåligt minne och chansar vilt här :-)

2014-12-16 @ 23:48:51
#3: Felix

vi kom till första låten väl??? Han däckade i 3e...tror jag...

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: