Björns

2014-12-17
00:27:40

Kallades du något av modsen?

I den tredje delen av biografin över mitt liv är vi framme vid det år när det statliga monopolet tillåter Björn att handla sitt brännvin själv och ta med det hem.
 
1992.
 
Björn fyller 20 år. Detta firas som sig bör med att han inhandlar en flaska vitt vin som som avnjutes direkt ur förpackningen i en hyrd roddbåt medan hans yngre bror Claes ror honom runt Djurgården med tilltagande valkansamling i handflatorna. Naturligtvis kan brodern inte få smaka den fenomenala franska drycken Val de Loire eftersom han blott är 17 år, och det var ju synd. Ungefär samtidigt som popstjärnan Molly Sandén föds i Huddinge säger Björn upp sin fasta anställning som städare på Scandic Crown Hotell vid Slussen som han haft sedan gymnasie-examen och åker till Linköping för att tjäna fäderneslandet som gruppchef på ett granatkastarkompani på I4. Mer eller mindre hela hösten spenderas i ett tält sovandes på granris eller ute i mörka skogen avfyrandes en 12 cm granatkastare genom att dra i ett snöre. Björn får smeknamnet "Skäggman" efter det bockskägg som blivit kvar på hakan när Soundgarden och Pearl Jam var musiken alla lyssnade på och skägget var inte till någon fördel när gasmasken skulle hålla tätt under tårgasövningarna. Lagom till att Hallandsåstunneln börjar byggas och relationerna mellan Sverige och Sydafrika normaliseras rakar Björn av bockskägget och åker hem på julledighet. Under den får han av misstag (nåja) i sig LSD och fascineras en lång stund av neongröna skorpioner i en husvägg på söder i Stockholm.
 
1993.
 
På årets första dag upphör Postverkets monopol på brevbefodran, men det har Björn vid den tiden ingen aning om. Merparten av året  tillbringar Björn på samma sätt som hösten året innan, med korta avbrott för öl och violshots på Mörners Pub i Linköping. När 10 månaders militärtjänst snart är över och korpral 803 Lette skall bli furir väljs han vid en omröstning till bästa gruppchef och bästa kamrat vid Ydre kompani. Vid rösträkningen till bästa kamrat får Björn och sjukvårdaren Hellman samma antal röster, men det finns bara en statyett. Björn ger statyetten till Hellman och blir i ett slag den bästa kamraten av de bästa kamraterna. Muckarresan går märkligt nog inte med någon finlandsfärja, utan med tåg till Stockholm och sedan till Krokhöjden och Björns föräldrahem. Av alla Örebroare, Norrtäljebor och Östgötar är det ingen som vet varför den idén kom upp och vi lär aldrig få veta det heller. Det enda man minns är att Frasse från Kisa som slarvades bort tidigt under kvällen återfanns sovande på farstubron med huskatten Tiger ovanpå sig. Val till samernas eget parlament, sametinget, äger rum för första gången och Björn går för första och enda gången in i arbetslöshet, utan en spänn på fickan.
 
1994
 
Björn deltar i en arbetsmarknadsutbildning i Folkets Hus regi, med teater, film och byggnadskonst anpassat för sinnessvaga och i folkmun kallad "Muppskolan" ihop med bland annat Zeke, Ratten och Benet. På fritiden dricker Björn och Ratten enorma mängder hembränt innan de avrundar på nyöppnade Mensätra Krog som säljer öl så billigt att det på inget vis kan vara starköl. Under ett familjegräl med brodern om vem som skulle betala en kokt med bröd (båda ville betala) grips Björn av flera pikétstyrkor utanför en korvkiosk på Folkungagatan och för de höga sparkar mot polisen Björn lärt sig av Jean-Claude Van Dammes film "Bloodsport" döms han till 30 gånger 30 dagsböter. Kalle Anka fyller 60 år och Björn bestämmer sig för att aldrig mer köpa korv. Vid den här tiden försvinner även den konkursförsatte affärsmannen Carl-Eric Björkegren spårlöst från sin bostad i skånska Viken. Ingen varken kan eller vill binda Björn till brottet. På hösten myglar sig Björn in på Stockholms Universitet och påbörjar studier i teoretisk filosofi. Den första tentan på 5 poäng klaras galant, på andra omtentan, men när det vankas grupparbete tar det stopp för den sociala fobikern som under studietiden ätit lunchlådorna kalla på toaletterna i universitetets kulvertar. Studierna avbryts och Björn går raka vägen till Boo Sjukhus och får jobb som vårdbiträde på en geriatrisk avdelning på stående fot. De vita landstingskläderna får Björn att känna sig som en läkare, men han får byta blöjor betydligt oftare än operera någon. Den svenska myndigheten Handikappsombudsmannen inrättas.
Kommentar:
2014-12-19 @ 08:39:15

Ydre kompani? Ydre som i "typ" Österbymo med omnejd? Ydre som i "typ" en kommun som ingen känner till men som undertecknad kommer från? // Undertecknad

Svar: Jag låtsaskrigade i Linköping och alla kompanier hette något som låg någonstans i öschöttland. Så kanske? Om du bor där 😊
Björn

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: