Björns

2014-12-17
19:25:00

Hörde du vad han kallades för när han var mods?

 
1995.
 
19 år efter detta årtal skrev Björn ner allt av värde som hände 1995 på ett utkast till en blogg, men lyckades radera hela skiten och är nu helt vansinnig, men detta vet det blott 23-åriga vårdbiträdet Björn inte ett skit om ännu av förklarliga skäl. Iförd landstingets vita bussarong och vita byxor, utan ett stetoskop runt halsen, men med ett par högskaftade Doc Martenskängor på fötterna glider Björn runt som en kung på Boo Sjukhus geriatriska avdelningar 3, 4, 5 och 6, dagar, kvällar och nätter och byter blöjor, matar de som är oförmögna själva, tvättar och rakar de som har avlidit (och därför också är oförmögna), samt delar ut enorma mängder Microlax och Resulax till de som inte kunnat genomföra ett komplett muggbesök den senaste veckan, eller två. Han börjar också röka Gula Blend i rökrummet eftersom det är vad hans kvinnliga arbetskamrater röker, och han är ivrig att smälta in. På hösten är det dags för rekreaton och vidgande av vyerna och Björn sätter sig på ett tåg och åker 26 timmar i sträck tillsammans med kompisen Kåre till Tjeckiens huvudstad Prag. Kåre har tidigare lärt Björn allt som finns att veta om Bob Dylan och nu lär de varandra allt som finns att veta om den gröna konstnärsdrycken absinthe. Av en olycklig slump används fortfarande riktig malört i absinthen i två europeiska länder; Tjeckien och Lichtenstein. Stor förvirring uppstår och diverse förorter besöks medelst tunnelbana, sen är det ingen som minns något mer. När Björn kommer hem stänger Boo Sjukhus ner all äldrevård och de äldre underskötersketanterna säger välmenande och en smula falskklingande att de tänker söka jobb på det nybyggda äldreboendet Sarvträsk (som byggs där Björns gamla förskola låg) och att Björn som är en flitig ung man kanske kan få lite timjobb där. Kanske. När Sarvträsk tar emot den första dementa gamlingen står den fastanställda Björn i dörren och välkomnar tillsammans med nya, yngre kollegor och av de gamla  underskötersorna från Boo Sjukhus syns  inte ett spår, ty de står på Arbetsförmedlingen. Det svenska alkoholmonopolet upphör delvis då importen till Systembolaget och restauranger blir fri och Lekeberg bryter sig ur Örebro kommun. Jan Johansen vinner melodifestivalen med låten "Se på mig", men Björn vägrar att göra just detta.
 
1996.
 
Björn vet vid det här laget det mesta om minnets förgänglighet efter långa dagar på den låsta demensavdelningen med det fantasifulla namnet 1:an. På fritiden är Björn på diverse krogar runt Stureplan, mestadels "Drugstore" och "Köket och en bar" eftersom han känner folk som känner folk, vilket gör att han får gå före i kön och dricka päroncognac till fem på morgonen för en femtiolapp. Jim Carreys överlägset sämsta film i karriären "Cable Guy" har premiär, men Björn klarar inte ens att se klart den och undrar än idag hur den slutar.
 
1997-1998.
 
Förmodlgen framlevdes dessa år på exakt samma sätt som 1996, men här finns ett stort glapp i minnesbanken hos biografören som inte återfår minnet förrän framåt 1999. Troligtvis inträffade "Folkölets dag" på Gubbängsfältet vid den här tiden, en dag som blev känd och omtalad för att Björn och Kåre under en dag delade på ungefär 56 burkar folköl av godtyckligt lågprismärke. Hur många gånger de båda öldrinkarna sprang till buskaget mellan gräsplan och Jehovas vittnens lokal har ingen räkningen på, men det man vet desto säkrare är att svenska PEN-klubben splittras efter Jan Myrdals försvar av massakern på Himmelska Fridens torg. Björn lyckas få ett körkort på andra uppkörningen och till Sarvträskföreståndaren Christers stora lycka eftersom Omsorgsbostäder AB med säte i Hässleholm bekostat över 70 lektioner för en allt annat än talangfull blivande bilförare. Anledningen till att ett privat vårdföretag betalade körkortet för Björn var att han vid sidan av sin anställning under den här tiden även var fastighetsskötare. Det sägs att han faktiskt rensade ett och annat avlopp, men mest blev han ihågkommen för att ha beställt maskindiskmedel för 56000 kronor. Björn minns än idag med värme julkorten som under många år efter denna beställning anlände från företaget Rekal. Jelena Berezjnaja och Anton Sicharulidze vinner parguld i konståknings-VM.
Kommentar:
2015-02-22 @ 23:16:34
#1: Nicklas

Fantastisk läsning. Nu har du verkligen gjort det lätt för historieskrivarna.

Svar: Tack som fan Nicklas! Läste om detta precis nu och förvånades själv lite över hur faktaspäckat och sanningsenligt det blev 😃
Björn

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: