Björns

2014-12-16
16:39:00

Dom har aldrig kallat mig mods.

När man plötsligt blir tvungen att vara hemma med sitt förkylda barn mitt i julljobbstressens crescendo, tisdagen, och barnet i fråga är mer intresserad av vad som pågår på skärmen bakom tv-spelkonsolen än av den fysiska närvaron i rummet från sin far, kommer tankarna. Första tanken som kom var att jag skulle skriva en lång utläggning i bloggen om hur dåligt jag mår i kropp och själv stundtals. Sånt älskar ju folk att läsa om.
 
Men sen tänkte jag vidare lite och konstaterade att det skrivits förbluffande lite biografier om mig. Inte en enda faktiskt, trot om ni vill. Så då bestämde jag mig för att skriva min egen biografi, år för år, men att det skulle vara kort och konsist. Själva biograferandet får inte ta längre tid än vad ett kokhett eftermiddagsbad gör och på så sätt får jag både en timer och lite uppmjukning av onda leder på ett bräde. Då så.
 
1972.
 
Ted Gärdestad har toppat Svensktoppen i en evighet med "Jag vill ha en egen måne" när Björn Magnus Lette ser dagens ljus för första gången på Nacka BB. Det blir dessutom sista veckan för Ted Gärdestad som etta och veckan efter har han ersatts av Alf Robertsons "Lasse och Mari". Björn har förmodligen ett finger med i spelet, oklart hur dock. Björn avskaffar 1- och 2-öringarna, samt lanserar glassarna Piggelin och Sandwich.
 
1973.
 
Björn går, talar med ord som inte finns på riktigt, äter fast föda och har slutat göra nummer två i blöjorna av stickat grovylle. USA drar sig ur Vietnam och Pinochet tar makten i Chile, men det har aldrig kunnat styrkas att Björn har något finger med i spelet. Man har dock sina aningar.
 
1974.
 
Medan Björn redan talar flytande och funderar löst på grovutkastet till debutboken "Brannbilen som kom" och som senare gavs ut i ett exemplar föds Leonardo Di Caprio hopplöst för sent och redan två år efter. Ingmar StenmarK tar sin första världscupseger och Nationalteatern spelar in "Livet är en fest" till det unga geniets ära och lov.
 
1975.
 
Långt före utförsäljningarna av våra statliga monopol blir Björn konkurensutsatt då hans bror Claes Henrik kliver in i bilden. Ragnhild, mormor Britta, Lotta o Anders hälsar på Laila i Norge enligt erlman.com som jag råkade hamna på när jag letade viktiga händelser i tiden. Den sidan har slutat uppdaterats nu, men är så vitt jag förstår saknad av ingen.
 
1976.
 
Björn är nu en redig pöjk med runda rosiga kinder och tidsenligt gräsliga kläder. Tv-underhållningen för barn är skral, men tack och lov börjar Trazan Apansson och Banarne sändas i tv. Om filmen "Torka, svält, förtryck. Vad hände sen?"  Lars Wessman, Gudrun Schyman och Pierre Björklunds film om torkan och svälten i Mali och Niger också sändes på tv är oklart, men den släpptes i alla fall någonstans då.
 
1977.
 
Konstnären Björn går på "Kladdskola" i Röda Längan tillsammans med bland andra blivande grafittiartisten Sesse. Några turer i skogen tillsammans med kamraterna i Mulleskolan hinns också med. Björn och Sesse ser kottar, huggormar och en liten smutsig kille som smyger efter mullegruppen barfota på behörigt avstånd som något andra klassens hittebarn. Det skall senare visa sig vara Dennis som 28 år senare blir gudfar till Björns son. Theo Schusters bok "Spelöppningar i schack" kommer ut, men blir läst av få.
 
1978.
 
Eller år 67 enligt den Nordkoreanska kalendern. Björn går på förskola i en liten villa i skogen där äldreboendet Sarvträsk ligger idag. Kranvattnet på förskolan var odrickbart och barnen får i stället dricka Vichyvatten i små pappmuggar. Om det är där Björns smak för groggvirke föds låter vi vara osagt. Liksom om det är Björns fel att förskolan revs i samband med att han slutade där.
 
1979.
 
Björn börjar i första klass i Myrsjöskolan, ett faktum som senare i livet fört med sig pondusen att kunna säga att man gått i skolan på 70-talet. På skolans toaletter kommer Björn i kontakt med klotter för första gången och blandat med diverse könsord står "Sovjet ut ur Afghanistan" och "USA ut ur Nicaragua" med spretiga blyertsbokstäver. Den lillgamla upphovsmannen visar sig vara Robert som kom att följa Björn i samma klass genom samtliga 12 skolår. Birkum Bob vinner Klampenborgs galoppderby.
 
1980.
 
Eftersom mönstereleven Björn redan kan läsa och stava som en hel karl får han sitta och rita under rättstavningen i skolan i sann 70-talsanda i stället för att fortsätta utvecklas. På den här tiden var det viktigt att alla barn var lika bra, eller i värsta fall lika dåliga i skolan. Shahen av Iran, Mohammad Reza Pahlavi, stämplar ut för gott efter 38 år vid makten och jordelivet och om det var till tonerna av Dead Kennedys debutalbum "Fresh fruit for rotting vegetables" som kom ut samtidigt, är det åtminstone inget som det skrivits mycket om på Wikipedia.
 
1981.
 
Björn börjar gå hem själv efter skolan i stället för att gå till dagmamman. Timmarna ensam hemma på eftermiddagen spenderas med att spela ishockey i hallen med ett svart legohjul i mjukplast modell större och en golfputter i barnstorlek och det blir svarta märken i linoleummattan. Björn är alltid Brynäs och vinner alla matcher trots (eller kanske för) att han spelar ensam. Det svenska kungaparet gör ett fyra dagar långt statsbesök i Tanzania.
 
1982.
 
Eslövs statshus står klart och Björn tar orange bälte i judo. Den svenska porrfilmen "Pilska Julia på bröllopsresa" med filmmusik av Emil Henco har premiär, men Björn som ännu inte upptäckt erotiken tittar i stället på den västtyska barnprogramserien "Barnen i Uhlenbusch" i odubbad version, men med svenska berättarröster av Marian Gräns och Gunilla Thunberg. I Myrsjöskolan går alla omkring och pekar med fingret i luften och säger: "E.T phone home."
 
1983.
 
Carola vinner melodifestivalen med "Främling" och 900 kilo hasch flyter iland i Göteborg. Björn vinner sitt första (av totalt två medaljer under karriären) judobrons i Öst Cup i Oxelösund. Vad de andra två deltagarna hette minns ingen längre, men den bomb på USAs ambassad i Beirut som skördade 80 dödsoffer minns desto fler.
 
1984.
 
Som avslutning på mellanstadieåren åker Björns klass tillsammans med parallellklassen till något lantligt ställe ute på Värmdö och lekte lekar och försökte dansa breakdance till "Woodpeckers from space" ( https://www.youtube.com/watch?v=3Qo1__kbwrA ) av holländarna i VideoKids. På morgonen samma dag klassen skulle åka hem vaknade Björn och trodde att han kissat ner hela sovsäcken, men det visade sig att det bara var kroppens neurologiska signalsystem som hade bestämt att Björn skulle bli fullviúxen man under natten. Stora Kopparberg köper Billerud och blir Nordens största skogskoncern och vid Göteborgs Universitet blir Gunhild Kyle Sveriges första professor i kvinnohistoria.
 
 
Badvattnet har tyvärr kallnat för länge sedan och det är tydligt att jag får dela upp biograferandet i etapper. Återkommer snarast, tack för visat intresse.
Kommentar:
2014-12-16 @ 18:01:45
#1: Danne

Ahh ha ha ha! Dennis Orminges Gollum.

Svar: Exakt så Danne! 😜
Björn

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: